söndag 8 november 2009

Medium vs Multimedium?

Vad är skillnad mellan medium och multimedium? (Eller är det någon skillnad?)

För att ta reda på skillnaden mellan medium och multimadium tycker Mark Elsom-Cook att vi måste ta reda på vad ett medium och ett multimedium är. Låter klokt.

Enligt honom är ett medium ”a set of co-ordinated channels spanning one or more modality which have come, by convention, to be referred to as a unitary whole, and which possess a cross-channel language of interpretation”. Fina ord men vad betyder det?

Ett medium måste i alla fall innehålla minst en kanal, det vill säga vara bilder, text, ljud, med mera för att det ska uppstå någon kommunikation, och medier kommunicerar. Om vårt medium ska innehålla flera kanaler måste de synka, till exempel som när ljud och bild passar med varandra i en film.

Vad är då ett multimedium?
Ulf Hagen som föreläste för oss om medium och multimedia sa att multimedia var ett ord som blev populärt på 90-talet men som knappt kan användas idag. När jag frågade min kära familj om de visste vad multimedia var för något fick jag givande svar som: ”eeh”, ”hmm” och ”har det med CD-rom att göra?”. Med andra ord (nästan) ingen vet vad multimedia egentligen är.

Men Elsom-Cook har självklart svaret: ”Multimedia is the combination of a variety of communication channels into a co-ordinated communicative experience for which an integrated cross-channel language of interpretation does not exist”. Eeh?

Det handlar alltså om flera kanaler som samlats, MEN som vi inte tolkar som en helhet. Till exempel en hemsida där man kan se på bilder, läsa texter och lyssna på musik. Det finns flera kanaler, men vi tolkar ju bara en kanal i taget.

Förslag på medium:
Gudfadern, film.
Harry Potter, bok.

Förslag på multimedium:
Facebook, hemsida där du kan läsa, se på film, se på bilder med mera.
Backpacker, CD-rom spel där du kan se lyssna på ljud, läsa om platser med mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar